Варіанти сучасних матеріалів для красивої обробки фасаду

Варіанти сучасних матеріалів для красивої обробки фасаду
10.08.2021

Перше, що кидається в очі, коли дивишся на будинок – його зовнішня обробка. Якщо важливий естетичний вигляд будівлі, а також, щоб фасад виконував і корисні функції, варто детально вивчити варіанти сучасних матеріалів для красивої обробки фасаду.

Що впливає на вибір матеріалів для оздоблення фасадів

Щоб зрозуміти, що впливає на вибір матеріал для обробки фасадів, потрібно дізнатися, які функції матеріал повинен виконувати. Перш за все, потрібно дивитися на зовнішній вигляд, міцність і вартість. Оздоблення фасаду приватного будинку – це та стаття кошториси, на якій економити не можна ні в якому разі. Якщо було прийнято рішення придбати найдешевший матеріал, не варто очікувати від нього надійності і довговічності.

Перед тим як купити оздоблювальний матеріал, який треба вивчити, чи підходить він для регіону, в якому знаходиться будинок. Не всі види оздоблення фасаду можуть витримати занадто низькі або високі температури.

Популярні види матеріалів для оздоблення фасаду

Класифікують такі самі затребувані різновиди:

  • штукатурка;
  • камінь;
  • фасадна цегла;
  • сайдинг;
  • фасадна плитка;
  • фасадні касети;
  • сендвіч-панелі;
  • фасадний керамограніт.

Якщо вид оздоблення вже вибраний, потрібно вивчити його характеристики. Матеріал повинен бути стійким до вологи, жаростійким і морозостійким, міцним, мати тривалий термін експлуатації. Добре, якщо після довгих років дії сонячних найкращої обробка не змінює свій колір.

Штукатурка для зовнішньої обробки фасаду

Штукатурка давно зарекомендувала себе як хороший матеріал для зовнішньої обробки фасаду будівлі. Використовується вона вже не один десяток років, і досі перебуває на піку популярності. Не варто плутати її з тією штукатуркою, яка використовується всередині будинку для вирівнювання стін. Для обробки фасаду штукатурка використовується через наступних переваг:

  • хороша адгезія;
  • міцність;
  • низький ризик виникнення дефектів після механічного впливу, удару;
  • вологостійкість;
  • не страшні морози і спека;
  • забезпечує хороший мікроклімат всередині будинку;
  • широкий асортимент підвидів, квітів.

Мінус штукатурки полягає в тому, що без фарбування у неї високий рівень водопоглинання.

Акрилова фасадна штукатурка

Наносити акрилову фасадну штукатурку можна будівля, зведена з будь-якого матеріалу, будь то дерево, цегла, натуральний або штучний камінь, гіпсокартон, піноблок, бетон, цегла. Підійде вона для будь-якого регіону проживання, навіть для населених пунктів з сильними морозами.

У акрилу багато позитивних властивостей, з нею легко працювати, а склад продається в розведеному вигляді. З недоліків можна виділити низьку паропроникність, але завдяки іншим хорошим властивостями, на клімат всередині будови це особливо не впливає.

Мінеральна фасадна штукатурка

Відрізняється мінеральна фасадна штукатурка тим, що в її складі є мінерали і природні речовини. Вона підійде тим, хто цінує екологічну безпеку будівельних матеріалів. Часто в складі можна зустріти кварцовий пісок, глину, кераміку, скло, камінь, гранітну крихту.

Мінеральна штукатурка по міцності не гірше інших видів, їй не страшні дощ і сніг, вона не горить і має естетично привабливий зовнішній вигляд. Недолік лише в тому, що невелика кількість кольорів не дає втілити будь-який задум дизайнера.

Силіконова фасадна штукатурка

Силіконова фасадна штукатурка виготовляється на відповідній основі. Завдяки силікону, який є у складі, виходить вирівняти стіну і заповнити всі дрібні тріщини, проблеми і дефекти. Таким чином, виключено виникнення цвілі між стіною і штукатуркою і розвитку будь-яких шкідливих бактерій.

Термін служби такої штукатурки дуже тривалий – до 20 років. Вона добре зберігає тепло, що в холодну пору року допомагає заощадити на опаленні. Силікон абсолютно не пропускає вологу, але паропроникність все ж властива. З силіконовою штукатуркою дуже легко працювати, колір не змінюється через роки під впливом сонячних променів. Що стосується колірних рішень, фантазія власника будівлі нічим не обмежена. Мінус силіконової штукатурки в тому, що вона на порядок дорожче інших видів.

Силікатна фасадна штукатурка

В силікатною фасадної штукатурки обов'язково у складі рідке скло. Вибрати цей вид оздоблення фасаду варто тим, кому важлива паропроникність. Вона ідеально підійде для будинків, зведених з газобетону.

Силікатна штукатурка дуже пластична, тому працювати з нею для майстрів одне задоволення. Головна відмінність цієї різновиди в тому, що вона відштовхує воду. Стіни фасаду завжди залишаються сухими. Вогнестійкий матеріал, міцний, за ним не потрібен догляд. Підійде силікатна штукатурка багатьом тому, що у неї невелика витрата, тому вийде заощадити кошти.

Камінь для облицювання фасаду

Украй популярний камінь для облицювання фасаду. По затребуваності цей вид оздоблення фасаду може поступитися хіба що панелям і штукатурці. По міцності, надійності та довговічності, мабуть, мало який матеріал може зрівнятися з каменем. Однак багато вибирають його навіть не завдяки цим властивостям, а через привабливого зовнішнього вигляду. Будинки, облицьовані каменем, виглядають дорого, статусно і привабливо.

Природний камінь

Природний камінь має багато позитивних властивостей, серед яких:

  • оригінальна і унікальна фактура кожного каменю;
  • екологічно чистий матеріал;
  • абсолютно безпечний для людського здоров'я;
  • набагато міцніше і довговічніше більшості альтернативних оздоблень фасаду;
  • водостійкість;
  • ізолює тепло і звук;
  • підкреслює статус мешканців будівлі;
  • з монтажем можна впоратися самостійно.

Продається натуральний камінь для обробки в декількох форматах. Найбільш часто зустрічається – плитка в розмірі 60х30х2 див. Камінь може бути і диким. Він має неправильну форму і кути, монтувати його набагато складніше. Найдорожчий формат – сляби, вони нарізаються з монолітного великого каменя.

Для самостійної обробки без сторонньої допомоги найкраще підійде плашка. У неї невеликі габарити – 30х3х2 див. Цей формат недорогий, тому що виготовляється з обрізків каменів. Хоч це один з найдешевших варіантів, плашки виглядають дуже привабливо.

Різновидів природного каменю, який використовується для обробки фасаду будинків, десятки. В основному, у продажу можна зустріти плитки з граніту, габро, лабрадориту, кварциту, мармуру, пісковика, сланцю, вапняку, травертину.

Штучний камінь

Якими б не були форма і різновид натурального каменю для оздоблення фасаду, далеко не кожен може дозволити собі даний матеріал. Гідна йому альтернатива в такому випадку – штучний камінь. Він має наступний перелік переваг:

  • не псується під впливом спеки, сонячного світла, снігу, дощів, морозів і граду;
  • захищає будівлю від цвілі, грибка і бактерій;
  • зовні не відрізнити від натурального каменю;
  • легше природного каменю, тому зміцнювати дім перед монтажем не потрібно;
  • зробити обробку з нього можна на будинку, побудованому з будь-якого виду матеріалів;
  • вартість значно нижче, ніж на природні камені.

Мінус в тому, що назвати штучний камінь абсолютно екологічно чистим продуктом не можна, так як в складі є речовини хімічного походження. Тим не менш шкоди людському здоров'ю цей матеріал не завдає.

Монтувати як штучний, так і природний камінь можна двома способами – навісним і з допомогою клею. Для навісного способу потрібна додаткова металева конструкція. Таким чином, між самим будинком і обробкою є простір. Зазвичай воно заповнюється мінеральною ватою для утеплення, піною.

Перед тим як клеїти камінь на будинок за другим способом, потрібно здійснити підготовчі роботи. Спочатку на весь фасад монтується руберойд, металева сітка і штукатурка.

Види фасадної цегли

Як для зовнішніх, так і для внутрішніх робіт використовуються різні види фасадної цегли. Його використовують не тільки для обробки, а також для виконання дрібних архітектурних декоративних деталей будівлі, наприклад, карнизів, колон, пілястри.

На відміну від звичайного цегли, фасадний може бути виконаний в незвичайній формі. Також йому пред'являють підвищені вимоги, що стосуються поверхні. На фасадному цеглі не повинно бути ніяких дефектів, поверхня його абсолютно рівна або за задумом рельєфна.

Силікатна цегла

Силікатна цегла має безліч переваг:

  • висока щільність;
  • міцний;
  • можна пофарбувати у будь який колір.

На відміну від керамічної, силікатна можна легко різати на більш дрібні фрагменти, колоти і свердлити. Професіонал з допомогою цього матеріалу може створити складний архітектурний витвір мистецтва.

Недолік його в тому, що без додаткової просочення з часом під дією вологи з'являються відколи, а гладка поверхня стає шорсткою. Світлий колір тьмяніє і темніє, тому що з'явилися великі пори потрапляє пил і бруд.

Щоб вибрати якісний силікатну цеглу для облицювання, треба ретельно вивчити його поверхню. На ній не повинно бути зовсім ніяких дефектів. Колір повинен бути однорідним і без включень. Форма повинна бути строго геометрично правильною.

Продаються як монолітний силікатна цегла, так і пустотіла. Недоліки монолітного у тому, що з-за великої ваги працювати з ним складніше, а вартість вище.

Головним компонентом силікатної цегли виступає вапно. В якості пігменту дозволяється використовувати тільки ті речовини, яким не страшно вплив лугу. Тому асортимент кольорів не дуже широкий. У продажу можна зустріти цеглу з силікатами жовті, світло-помаранчевих, червоних, коричневих, чорних, сірих, білих, блакитних, оливкових квітів.

Керамічна цегла

Часто використовується для облицювання будинку і звичний всім керамічна цегла. Від звичайного для будівництва він відрізняється більш високою якістю і кращим зовнішнім виглядом. Якщо порівнювати зі звичайним цеглою, фасадний:

  • має більш точну геометрію;
  • колір однорідний і без вкраплень;
  • лицьова поверхню без дефектів;
  • форми не тільки прямокутні.

З допомогою керамічної цегли майстри створюють арки, колони, стовпи, оформляють віконні і дверні прорізи. Перевага такої цегли перед багатьма іншими матеріалами для обробки в низькій і доступній вартості.

Клінкерна цегла

Клінкерна цегла як матеріал для обробки фасадів і навіть внутрішніх робіт з кожним роком стає все популярнішим. Він використовується як для облицювання приватних будинків, так і промислових або інших комерційних будівель. Клінкерна цегла має безліч плюсів:

  • універсальність;
  • довговічність;
  • доступна вартість;
  • надійність;
  • морозостійкість;
  • екологічно безпечний матеріал;
  • міцність дозволяє навантаження понад 400 км на квадратний сантиметр площі;
  • вологостійкість;
  • витримує дуже високі температури;
  • створює звукоізоляцію;
  • доглядати за покриттям легко;
  • широкий асортимент кольорів, розмірів, текстур.

Десятки років початковий колір клінкерної цегли не змінюється. Клієнт може вибрати не тільки колір, але і текстуру по душі. Вона може бути глянсовою або матовою. Якщо є залишки цегли, з його допомогою можна зробити садову доріжку, патіо і багато іншого.

Гіперпресована цегла

Головна відмінність гіперпресованої цегли в тому, що він не обпалюється. Міцність досягається шляхом високого тиску на матеріал. Виготовляється облицювальна цегла так: вапняк змішалась з водою, цементом та пігментом, з отриманої суміші формують цеглини, а потім поміщають під прес, що чинить тиск 300 т. Наступний етап – пропарка. Вона потрібна для того, щоб цемент схопився. Близько 10 годин цеглу вбирають в себе вологу. Відрізняється від звичайного бетону гіперпресована цегла високою адгезією і здатністю "дихати".

На відміну від звичайних, гиперпрессованные фасадні цеглу завжди мають ідеальну форму без пір, відколів, тріщин і інших дефектів.

Негативних якостей у такої цегли кілька. Зупиняє багатьох від покупки його висока вартість. Він не підійде для деяких будівель тому, що одна невелика одиниця матеріалу важить близько 4,5 кг.

Сайдинг для обробки фасаду: види та особливості

Дуже часто у всіх населених пунктах України, так і по всьому світу, можна зустріти сайдинг для оздоблення фасаду на житлових будинках. Даний матеріал має кілька видів і особливостей. Популярність сайдинга не падає, тому що така обробка дуже доступна за вартістю. Термін експлуатації при цьому і інші властивості не гірше.

Цементний сайдинг

Цементний сайдинг почав масово використовуватися для облицювання будинків ще в минулому столітті. Крім цементу і піску у складі є волокна для зміцнення вироби. Хоч цемент не у багатьох асоціюється з естетично привабливим зовнішнім виглядом, насправді, сайдинг з цього матеріалу часто навіть набагато привабливіше альтернативних різновидів. В наш час доступні різні кольори, текстури і форми. Якісний сайдинг іноді навіть складно відрізнити від цегли, каменю або дерева.

Вініловий сайдинг

Вініловий сайдинг найбільш популярний в США і Канаді. Це доступний матеріал, який у цих країнах є по кишені кожній родині. З ним можна втілити будь-яку задумку дизайнера і архітектора, тому що доступні різноманітні кольори. Хороший вініловий сайдинг тому, що:

  • не плавиться;
  • не вигорає під сонцем;
  • не з'являються тріщини і відколи;
  • виключено виникнення корозії або гниття.

Зазвичай замість з сайдингом використовують матеріал для теплоізоляції. Щоб обшити будинок вініловим сайдингом, не потрібна висока кваліфікація, працювати з матеріалом дуже легко.

Дерев'яний сайдинг

За зовнішнім виглядом дерев'яний сайдинг не можна відрізнити від звичайних дощок з масиву. Насправді, для виробництва використовуються деревні волокна, які разом із зв'язковими компонентами в спеціальних формах пресуються до утворення готового виробу.

Металевий сайдинг

Металевий сайдинг часто називають металлосайдінг. Його виготовляють з якісної сталі, яка оцинковується. Потім сталь покривають кольоровим полімерним речовиною. У цього матеріалу для обробки фасадів є такі позитивні якості:

  • термін служби дуже довгий – до 60 років;
  • абсолютно безпечний для здоров'я;
  • вважається екологічно чистим матеріалом;
  • за роки експлуатації зовнішній вигляд і властивості незмінні;
  • абсолютно не вбирає вологу;
  • сонце і високі температури не деформують матеріал;
  • не плавиться і не гниє;
  • допустима кисла або лужна середа.

Будь-яка сталь має властивість теплового розширення. Це ніяк не впливає на якість фасаду, тому що кожен елемент сайдинга має по краях отвору для компенсації розширення і звуження.

Керамічний сайдинг

Керамічний сайдинг для облицювання будівель виготовляють з глини і цементної суміші. Вироби не тільки обпікаються, але і пресуються. Максимальна міцність досягається не тільки комбінацією процесів, але і тим, що він неодноразово повторюється для поліпшення результату.

Керамічний сайдинг виглядає дорого і підкреслює статус будинку. Недолік його в тому, що він на порядок дорожче інших видів.

Плюсів у сайдинга з кераміки набагато більше:

  • стійкість до ультрафіолету, вогню, води, морозу;
  • погано проводить тепло;
  • не вбирає вологу;
  • довго служить;
  • створює звукоізоляцію;
  • пропускає повітря, тому за сайдингом не з'являється пліснява;
  • міцність;
  • з-за механічних впливів не з'являються відколи й тріщини.

Під таку облицювання однозначно не підійде дерев'яна подконструкция, тому що вага сайдинга значний.

Алюмінієвий сайдинг

На сьогоднішній день алюмінієвий сайдинг використовується як імітація дерева. Навіть поблизу вкрай складно відрізнити його від справжньої вагонки. Алюміній дуже легкий. Квадратний метр такого сайдинга важить всього 1,7 кг Використовувати його можна для облицювання дерев'яних будинків, сараїв, каркасних будинків.

Популярні види облицювальної фасадної плитки

Серед популярних видів облицювальної фасадної плитки довгі роки залишаються популярними і керамічна клінкерна.

Керамічна плитка

Для обробки фасадів звична всім керамічна плитка не використовується, тому готують спеціальну для зовнішніх робіт. Для плитки з кераміки для облицювання вимоги набагато вищі. Її роблять стійкою до всіх проявів погоди, міцною, надійною, довговічною, легкою.

Головна перевага такої плитки в тому, що її зовнішній вигляд може бути абсолютно будь-яким. Досягти будь-якого дизайну можна за допомогою фотодруку. Таким чином, фантазія дизайнера нічим не обмежується.

Клінкерна плитка

Універсальним і поширеним матеріалом для облицювання фасадів будинків вважається клінкерна плитка. З її допомогою будь-якого будинку можна надати дорогий і доглянутий вигляд. Для її виробництва використовують глину і флюс. Плитка запікається при дуже високій температурі, тому стає міцною.

Фасадні касети

Фасадні касети – порівняно новий матеріал для облицювання будинків, який тільки починає набирати популярність. Найчастіше це квадратні або прямокутні металеві вироби. В якості основи використовується або сталь або алюміній. Чимось вони нагадують металевий сайдинг і відрізняються тільки формою. Якщо сайдинг виготовляють довгим і тонким, то касета більше здалеку схожа на керамічну плитку.

Сендвіч-панелі

Сендвіч-панелі називаються так тому, що між двома листами металу знаходиться матеріал для утеплення будинку. Зазвичай використовується профільована сталь або алюміній, а відстань між ними заповнюється мінеральною ватою. Продаються такі панелі вже пофарбованими.

Часто теплоізоляція будинку стає приманкою для гризунів, що викликає безліч проблем. Мінеральна вата в сендвіч-панелях повністю ізольована і дістатися до неї щурам ніяк не вийде.

Фасадний керамограніт

В якості облицювання стін все частіше в містах тепер можна зустріти фасадний керамограніт. Цей матеріал використовується частіше для обробки промислових і комерційних будівель, а також багатоквартирних будинків.

Продається керамограніт у вигляді плиток різних розмірів, кольорів і форм. Цей матеріал довговічний, не вбирає в себе вологу, має привабливий зовнішній вигляд. Для монтажу не потрібно багато підготовчих робіт, плитка допомагає приховати всі дефекти колишнього фасаду будівлі. Монтується вентильованим способом, приховуючи теплоізоляційний матеріал.

Будівельна компанія DNIPROBUD

Якісно здійснити фасадні роботи будівлі може будівельна компанія DNIPROBUD, яка є лідером будівельної сфери в Україні. Крім цього, фірма надає такий повний перелік послуг:

  • проектування будинку або котеджу;
  • будівництва будівель "під ключ";
  • дизайн інтер'єру та проведення внутрішніх оздоблювальних робіт;
  • ландшафтні роботи.

Якщо проект будинку потрібен терміново, компанія надає каталог вже готових робіт, вартість яких нижче, ніж на індивідуальні проекти.